Dolný Kubín sa snaží podchytiť vzájomnú dobrovoľnícku pomoc seniorov

16.12.2013 Dolný Kubín

Dolný Kubín 16. decembra (TASR) – Dolnokubínska radnica chce v rámci projektu aktívneho starnutia podchytiť a zmluvne legalizovať v rámci platnej legislatívy dobrovoľnícku vzájomnú pomoc seniorov. Popri nezanedbateľnom spoločenskom ohodnotení to má poslúžiť aj ako účinná prevencia proti možným nekalým praktikám.

„Viacerí starší ľudia pomáhajú často a nezištne susedom, priateľom, známym či ďalším spoluobčanom. Tým, že si seniori navzájom pomáhajú, vytvárajú obrovské nielen spoločenské hodnoty. Záujmom komunity musí byť zlegalizovanie a morálne ocenenie tejto záslužnej činnosti,“ uviedol pre TASR vedúci mestského odboru sociálnych vecí Jozef Gruchalák.

Legalizovanie presne vymedzeného dobrovoľníctva je podľa neho obojstrannou ochranou. „Oveľa istejšie sa môže cítiť ten, kto prijíma pomoc, ale aj ten, kto ju poskytuje. Ochotných dobrovoľníkov, ktorých nie je nikdy a nikde dosť, ako vysielajúca organizácia zaškolíme, poistíme a vybavíme základnými pracovnými pomôckami,“ vysvetlil s tým, že mesto distribuuje do bytových domov informatívne letáky.

„Nezanedbateľný je preventívny faktor. Vypočítaví samozvaní opatrovatelia pripravujú nezriedka svoje obete o majetok či zneužívajú na premyslené podvody. Legalizáciou dobrovoľníckej pomoci, o ktorej upovedomíme aj rodinných príslušníkov, chceme zabrániť takýmto pokušeniam. Preto naši terénni sociálni pracovníci pravidelne navštevujú ľudí, ktorí potrebujú pomoc,“ dodal Gruchalák.
 

Vyberte región